De Mol voor Dummies
10 personen (velen zijn vreemden voor elkaar) schreven zich in om deel te nemen aan dit mollenvangersspel. In de komende dagen en weken zijn ze paraat om de meest uiteenlopende opdrachten uit te voeren. Met deze opdrachten proberen zij zoveel mogelijk punten te verdienen voor de groepspot. Sommige opdrachten moeten volledig geslaagd zijn om punten te kunnen verdienen, andere slechts gedeeltelijk. Hoe meer punten in de groepspot, hoe mooier de prijs wordt voor de eindwinnaar.
Eén deelnemer probeert te voorkomen dat er punten verdiend worden. Deze saboteur wordt de Mol genoemd. Het probleem is dat niemand weet wie die Mol is.
Tijdens verschillende vragenrondes vullen de koppels een vragenlijst in over de identiteit en de acties van de Mol. Zij die de test het slechtst invullen moeten het spel verlaten. Er bestaan echter meerdere mogelijkheden om een executie te vermijden. De Mol blijft tot de finale in het spel. De deelnemer die in de finale de test het best invult, en daarmee de Mol ontmaskert, wint de punten. Er wordt ook rekening gehouden met de eerdere vragenrondes.
Tijdens sommige opdrachten kunnen de deelnemers speciale spelelementen verdienen. Vaak gaat dit ten koste van groepspunten. Maar met deze spelelementen kunnen de koppels persoonlijke voordelen verdienen.
De meest voorkomende zijn de Jokers. Deze speciale kaartjes kunnen door koppels als pasvraag worden ingezet bij het maken van de vragenronde. Als ze dit doen, wordt een gekozen vraag sowieso goed gerekend. Jokers kunnen ook worden gebruikt als onderhandelmiddel in het spel.
Naast jokers heb je ook vrijstellingen. Die zijn zeldzamer, maar die zijn ook een stuk meer waard. Als een koppel een vrijstelling verdient, maakt het niet uit hoeveel fouten ze maken in de test. Ze kunnen niet afvallen en gaan dan sowieso door naar de volgende ronde. In de laatste vragenronde kan je uiteraard geen vrijstelling gebruiken.